Saturday, July 26, 2008

SELAMATKAN SUFIAH

Setiap anak kecil yang mula melangkaui medan persekolahan, mula mencipta impian dan angan-angan. Hatta, jika ditanya anak kecil yang belum kenal apa itu ABC, belum mengerti maksud hidupnya, sudah pantas mengajukan cita-cita mereka. Bukan sedikit dikalangan anak-anak pelajar ini, mengimpikan landasan-landasan kecemerlangan hidup pada masa hadapan. Tidak kurang juga melebarkan imaginasi melewati lautan mencari lokasi bagi menuntut ilmu. Namun, berapa ramai dikalangannya yang memahami maksud pencarian mereka.

Harapan indah yang sering dicanangkan guru-guru, media massa dan terutamanya ibu bapa, memandu mentaliti jiwa-jiwa ini dengan sarat pengharapan pada untung nasib dunia materialistik. Mungkin juga kealpaan pada wujudnya kebutuhan pengharapan kebahagiaan duniawi dan ukhrawi yang barangkali bukan disengajakan, membawa insan kecil itu tegar mencari kesedapan sementara di kehidupan ini.

Lewat masa ini, kita harus mengambil iktibar kehadiran kisah anak watan tanahair yang mengadu nasib di bumi London. Siapa tidak kenal lagi dengan watak gadis kelahiran Malaysia, Sufiah Yusof. Dengan berlatarbelakangkan akademik yang cemerlang dan pelajar pintar matematik yang tentunya menyimpan impian besar ingin menggapai kecemerlangan hidup seperti juga mereka yang lain. Apakan daya, angan-angan yang dipasang tidak seindah khabar yang disogokkan. Atau mungkin, itulah penhujung kebahagiaan yang dicarinya.

Kehidupan insan ini yang dikatakan seorang pelajar pintar, digembar-gemburkan di dada akhbar sebagai pelacur murahan bagi menyara kehidupan atau itu hanyalah alasannya. Timbulnya suasana sebegini,memberi ruang persoalan kepada kita sebagai rakyat Malaysia, apakah tidak cukup lagi kepintaran yang ditunjukkan Sufiah sehingga kehidupan peribadinya dijadikan isu untuk dirunsingkan.? Pakej seorang manusia bagaimanakah yang kita dambakan? Barangkali dengan terpaksa kita akui selaku fitrah seorang manusia, insan yang sempurna tidak lengkap jika hanya subur dengan kemantapan mental, tanpa disusuli kekuatan rohani.

Lantaran kesedaran ini, suka untuk penulis mengajukan persoalan, adakah dengan hanya berlandaskan hukum manusia, yang sekadar melihat realiti duniawi mampu mengekang sifat manusia yang fitrahnya mudah dipengaruhi nafsu, emosi dan persekitaran? Mampukah undang-undang sebegini memastikan setiap individu mematuhinya di setiap masa, keadaan, dan tempat? Jawapannya mustahil selagi indivdu itu cukup sekadar memikirkan pencarian kesenangannya di dunia sahaja. Tidakkah kita fikir wujudnya kehidupan dan pembalasan selepas kematian?

Disini lah perlunya kesedaran masyarakat pentingnya kehidupan beragama bagi setiap individu terutamanya anak-anak kecil yang baru mengenal dunia. Nah, sekarang kita sendiri telah dihidangkan dengan kisah insan benama Sufiah yang mana mugkin lebih banyak lagi kisah-kisah individu yang seangkatannya tidak disingkap. Inilah hasil yang dapat kita lihat barangkali dari suasana pembangunan Negara yang ketandusan agama sekian lama. Mahukah kita lebih ramai lagi cendikiawan-cendikiawan seperti Sufiah yang juga modal insan negara dilahirkan. Sama-samalah kita fikirkan dan membangunlah kita besama Islam. Wallhualam…

“ALLAHUGHOYATUNA”

No comments: